Daymaker - firma specjalizująca się w badaniach poziomu satysfakcji klienta przeprowadziła badania w Szwecji. Okazało się zdaniem ankieterów Daymaker, że:
- aktywny kontakt pracowników sklepu z klientem wzrósł średnio o 19% w ciągu roku. Odnotowali przypadki wzrostu interakcji nawet o 60%!
- średni wzrost obrotów u naszych Klientów wynosi 24% w ciągu roku, ale są i tacy, którzy zwiększyli sprzedaż o 200%!

- pracownicy sklepów nawiązują kontakt z klientem – ich aktywność w tym zakresie wzrosła o 150%!

Wnioski obserwatorów Daymaker:
http://www.foodbiznes.pl/tag/procent

- to właśnie dobra obsługa i uprzejmość są głównym powodem, dla którego robimy zakupy i wracamy do danego sklepu!

Im wierniejszy klient, tym większy zysk:

- im dłużej klient korzysta z twoich usług, tym więcej na tym zyskujesz,
- im większa sprzedaż, tym wyższe dochody,
- dobre opinie obecnych klientów przyciągają nowych,
- zmniejszają się koszty,
- zmniejsza się rotacja pracowników dzięki większej satysfakcji z pracy.

Źródło: Frederick Reichfeld

Czy wiesz, że:
-prawie 70 % osób, które rezygnują z zakupów w danym sklepie podaje, jako powód złą obsługę;
- kiedy miejsce, cena i wybór przestają mieć znaczenie, to zazwyczaj dobra obsługa stanowi o wyborze danego sklepu;
- nie zdajemy sobie sprawy ile klienci gotowi są kupić, zanim nie stworzymy im możliwości komfortowych zakupów;
- im więcej czasu klient spędza w sklepie, tym więcej kupi, zaś ilość czasu, jaki w nim spędzi, uzależniona jest od atmosfery w nim panującej;
- wiele decyzji dotyczących zakupów podejmowanych jest w sklepie. Kupujący są podatni na bodźce i informacje, jakie im są dostarczane;
- tylko 55% pracowników pyta klientów czego potrzebują*;
- tylko 61% pracowników mówi Dzień dobry w chwili gdy klient wchodzi do sklepu*;
- tylko 58% aktywnie zajmuje się klientem*;
- tylko 21% aktywnie przyczynia się do zwiększenia sprzedaży oferowanych produktów*.

* Źródło: 29.000 obserwacji przeprowadzonych przez Daymaker AB